- Written by Suki Martis
Poeh, wat leven we op dit moment in een bizarre tijd. Het zal ongetwijfeld voor velen als een achtbaan van emoties en maatregelen voelen. Wat wij eigenlijk niet voor mogelijk hielden, kan toch; ons dagelijks leven ligt grotendeels stil.
Maar wat niet stilligt, zijn de huidige maatregelen tegen de COVID-19 en jullie vragen over bedrijfsvoering, personeel en regelingen. Sterker nog, de BTW -periode staat weer voor de deur en heeft het kabinet gisteravond een corona-update over de verlenging van de maatregelingen geven. Ons werk gaat dus onverminderd door. Wil je meer weten over de huidige maatregelen? Check het item hieronder.
Let op: Alle scholen en horecagelegenheden in Nederland zullen gesloten blijven tot en met 28 april. Naast lonen zullen per aanstaande maandag ook pensioenen en vakantiegeld gecompenseerd worden.
Naast verlenging van de huidige maatregelen zijn ook de regels van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid gepubliceerd. De aanvraag kan vanaf aanstaande maandag, 6 april bij het UWV ingediend worden.
Aanvraagprocedure
De aanvraag vindt plaats op basis van loonheffingennummer en kan eenmalig ingediend worden. Eenmaal ingediend kan deze niet meer aangepast worden. Verder dient de te verwachten omzetdaling van de totale onderneming vermeld te worden. Bij toekenning wordt de tegemoetkoming in drie termijnen een voorschot van 80% uitgekeerd. De eerste termijn kan binnen twee tot vier weken na aanvraag verwacht worden.
Omzetverlies
Om voor de compensatie in aanmerking te komen moet een onderneming gedurende drie maanden minstens 20% omzet verlies boeken. Het omzetverlies wordt bepaald op 25% van de omzet van 2019. De maatstaf van 2019 wordt vergeleken met de omzet in de periode maart tot en met mei 2020. Voor wie? De compensatie is voor iedereen bedoeld voor wie loonaangifte wordt gedaan en verzekerd is voor de WW, ZW of WIA. Hieronder vallen dus ook flexwerkers, uitzendkrachten en werknemers met een nulurencontract.
Tegemoetkoming
De tegemoetkoming bedraagt 90% van de loonsom bij 100% omzetverlies. Bij een lager omzetverlies zal de tegemoetkoming naar rato aangepast worden.
Loonsom
Onder loonsom wordt het sociale verzekeringsloon verstaan en zal de maand januari 2020 als uitgangspunt genomen worden. Hier bovenop komt voor alle bedrijven een opslag van 30% voor werkgeverslasten zoals pensioenen en werkgeverspremies. Het maximumloon per werknemer bedraagt €9.538 per maand. De Directeur-grootaandeelhouder (DGA) die onder de sociale verzekeringen valt, telt ook mee voor de vergoeding, maar wordt het maximumloon zoals hierboven vermeld gehandhaafd. De DGA die niet onder de sociale verzekeringen valt, valt onder de TOZO-regeling.
Accountant
Bij toekenning van de tegemoetkoming dient de werkgever binnen 24 weken na afloop van de periode waarover de NOW is toegekend, de vaststelling van de subsidie aan te vragen. Hiervoor is een accountantsverklaring nodig al is het momenteel nog onduidelijk onder welke grens deze benodigd is. Binnen 22 weken volgt er een eindafrekening van het UWV.
Geen ontslag!
Voorwaarde voor de tegemoetkoming is dat er geen ontslag wordt aangevraagd op basis van bedrijfseconomische reden in de periode van 18 maart tot en met 31 mei 2020. Mocht dit toch gebeuren dan zal de tegemoetkoming verminderd worden met 150% van het loon van de ontslagen werknemer.
Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op!