- Written by Suki Martis
Sinds 1 oktober kunnen werkgevers weer werktijdverkorting (WTV) aanvragen. WTV houdt in dat werknemers minden uren gaan werken. De werkgever vraagt voor hen voor de minder gewerkte uren een tijdelijke WW-uitkering aan bij het UWV.
Voorwaarden
WTV is uitsluitend bedoeld voor situaties waarbij sprake is van buitengewone omstandigheden. Een onderneming heeft dan te maken met een kortdurende periode van werkvermindering van minstens 20% als gevolg van overmacht.
Denk bijvoorbeeld aan een overstroming, brand of epidemie. De WTV is niet aan te vragen voor coronagerelateerde situaties. Daarnaast moet de werkvermindering naar verwachting in ieder geval voor een periode van minimaal twee tot maximaal 24 weken duren.
De vergunning voor WTV geldt maximaal zes weken en wordt maximaal driemaal verlengd, op voorwaarde dat herstel in die periode wordt gegarandeerd.
Verduidelijking WTV
Vanwege de ingrijpende gevolgen van de coronapandemie en het grote beroep op de WTV verving de NOW-regeling tijdelijk de WTV. De voorheen geldende beleidsregels zijn weer van toepassing met enkele verduidelijkingen, te vinden in een Beleidsregel werktijdverkorting 2021.
Hoe vraag je werktijdverkorting aan?
Werkgevers die gebruik willen maken van de regeling, kunnen online een vergunning voor werktijdverkorting aanvragen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Voor de aanvraag is eHerkenning vereist. Heb je de vergunning verkregen, dan meld je dit bij het UWV. Binnen één week na afloop van de vergunning moet je een WW-uitkering aanvragen voor werknemers op wie de WTV van toepassing is.