- Written by Suki Martis
Maatregelen die je onderneming kunnen beschermen tegen de gevolgen
De actuele, wereldwijde ontwikkelingen van het coronavirus betreffen ons allemaal, als burgers, als gezinnen, als ondernemers en als werknemers. Het is een uiterst bijzondere situatie die wij met uithoudingsvermogen en medeleven tegemoet moeten treden. Terwijl wij als samenleving er alles aan moeten doen om verder uitbreiding van het virus te voorkomen, zorgt Status Finance ervoor dat onderneming kunnen blijven functioneren.
De economische impact van de maatregelen die de overheid neemt om verspreiding van het virus te beperken is gelukkig bijzonder groot. Alhoewel wij momenteel de volledige reikwijdte van de gevolgen van de coronacrisis nog niet kunnen voorzien, zijn er wel een aantal praktische aandachtspunten en maatregelen die je kunt treffen om je onderneming zoveel mogelijk te beschermen tegen de gevolgen.
Wij hebben voor alle voorbereidingen voor je op een rijtje gezet zodat je de continuïteit van je onderneming kan waarborgen.
Grip op liquiditeit
Als NOAB-lid willen wij dat je goed inzicht krijgt in je liquiditeitspositie op zowel korte- als lange termijn. Als gevolg van de coronacrisis en de genomen maatregelen kan het zijn dat je cashflow sterk is of zal afnemen. Als je niet in staat bent om je uitgavenpatroon hierop aan te passen, zal je liquiditeitspositie verslechteren. Het is daarom van cruciaal belang om snel actie te ondernemen.
Om een liquiditeitstekort af te wenden kan je verschillende maatregelen nemen. Wij zien op een aantal gebieden actiepunten:
- Aanpassing in bestaande financiering
- Optimalisatie van het werkkapitaal
- Hulp vanuit de overheid
Steun van de overheid
Het kabinet heeft onlangs in reactie op de coronacrisis een breed pakket aan maatregelen aangekondigd waar je als werkgever of ondernemer gebruik van kan maken.
- Inkomstenondersteuning voor zzp’ ers
Doordat zzp’ ers geen beroep kunnen doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), heeft het kabinet een tijdelijke voorziening ingericht gebaseerd op het reeds bestaande Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Hiermee kunnen zzp’ ers in hun levensonderhoud blijven voorzien en/of een lening aanvragen voor hun bedrijfskapitaal. De uitvoering hiervan loopt via de gemeenten.
- Adviesteam van de Kamer van Koophandel (KvK)
Daarnaast is er een KVK-loket opgericht waar je terecht kan met alle ondernemersvragen over het coronavirus. Het is raadzaam om contact op te nemen met het adviesteam om de mogelijke economische gevolgen zo goed mogelijk te ondervangen. Vanaf maandag 23 maart is het team te bereiken via 0800-2117.
Optimalisatie van het werkkapitaal
Nu de liquiditeit van je onderneming wellicht onder druk staat, is operationeel werkkapitaalmanagement een van de belangrijkste onderwerpen. Zonder werkkapitaal is het immers niet mogelijk om je bedrijf draaiende te houden. Gezien de actuele ontwikkelingen is het noodzakelijk om te focussen op effectief debiteuren- en voorraadbeheer en op de liquiditeitsprognose.
Debiteurenbeheer
Juist nu zullen je klanten overwegen om je later te gaan betalen. Het is daarom raadzaam om extra aandacht voor tijdige en accurate facturatie in combinatie met actief en effectief debiteurenbeheer te voeren. Wacht niet totdat de betalingstermijn verstreken is om facturen bij je (grootste) klanten na te bellen. Het doel hiervan is het verkrijgen van bevestiging dat facturen tijdig betaald zullen worden. Daarnaast kunnen eventuele betalingsproblemen bij klanten ook hiermee in kaart gebracht worden.
Factoring
Voorfinanciering ofwel factoring biedt een oplossing tegen betalingsproblemen indien de onderneming het zich niet kan veroorloven dat betalingen later binnenkomen. Bij factoring worden alle facturen binnen 24 uur na te zijn verstuurd, voor een deel of geheel voorgeschoten. Nadat de factuur door de klant is voldaan volgt het resterende bedrag. Op deze manier verbeter je je eigen werkkapitaalpositie doordat je te alle tijden over cash beschikt.
Voorraadbeheer
Als voorraadhoudende onderneming heb je geen problemen met aanvoer van goederen en kan je hier het grootste voordeel mee behalen. Zorg dat je weet wanneer je de volgende levering van je leverancier kan verwachten of bij welke overige leveranciers ingekocht kan worden. Koop goederen in met een hoge omloopsnelheid zodat ze niet lang op voorraad liggen.
Cashflow forecasting
De impact van de coronacrisis is nog moeilijk in te schatten maar is het uitermate belangrijk om inzicht te hebben in de kasstromen voor de korte en middellange termijn. Verhoog de frequentie van de liquiditeitsprognose voor de komende twaalf maanden. Zo heb je tijdig inzicht in poteniele problemen en stelt je in staat je tijding daarop te anticiperen.
Korting vroegbetalers
Een manier om betaling van je grote, vaste klanten kan garanderen is door korting te geven bij snelle betalingen. Een dergelijke aanpak kan duur uitpakken, maar verhoogt de voorspelbaarheid van betalingen. We raden je aan om met klanten in gesprek te gaan om goede afspraken te maken over de korting(en) op facturen indien deze binnen een voor jouw gunstige termijn worden voldaan.
Aanbetalingen
Het is aan te raden om een gedegen analyse te maken van contracten met opdrachtgevers. Heronderhandelen van prijzen en handelsvoorwaarden zoals aanbetalingen zal meer financiële ruimte creëren. Dit geldt onder meer voor opdrachtgevers die liever niet met maandelijkse betalingen willen zitten voor langlopende projecten. Zij zijn wellicht wel bereid om te werken met aanbetalingen. Voorafgaand aan de werkzaamheden wordt een factuur verstuurd voor, bijvoorbeeld, 30 procent van het totaalbedrag. Deze wordt na oplevering gefactureerd.
Operationele verbeteringen
Het is belangrijk om je onderneming zo snel mogelijk aan te passen op de nieuwe situatie. Het reduceren van kosten is niet altijd voor de hand liggend en is het essentieel om bewuste keuzes te maken. Het is cruciaal om een duidelijk plan te hebben om de onderneming overeind te houden en straks weer te laten herstellen. Een goed startpunt is bij onderstaande punten:
1. PO-nummers: grote bedrijven werken met inkoopnummers (PO-nummers) en kan dit bijdragen aan vertraagde betalingen, indien het PO-nummer niet tijdig wordt aangevraagd. Vraag daarom ruim voor de afronding van de opdracht een PO-nummer aan. De wijze waarop de factuur wordt voldaan is hierbij niet belangrijk. Het is in sommige gevallen mogelijk om één PO-nummer te verkrijgen voor elke factuur.
2. Periodieke facturering: maak afspraken over maandelijkse of periodieke facturen voor langlopende projecten. Zo garandeer je na de eerste twee maanden voor maandelijkse cashflow, zelfs wanneer het bedrijf een lange betaaltermijn hanteert. Dit is gunstiger dan een deel vooraf en nadien bij afronding.
Bedrijfsfinanciering
De gevolgen van de coronacrisis kunnen een weerslag hebben op de financiën van je onderneming. Mogelijke oplossingen om met een gezond toekomstperspectief gefinancierd te kunnen blijven zijn:
Kort termijn krediet
Nieuwe MKB-financiers bieden ruimte voor onderneming met een financiering met een beperkte looptijd van 6- 24 maanden. De financiering is op basis van omzet over de rekening, pintransacties of inlezen van de administratie. Dit kan een manier zijn om snel liquiditeit te creëren.
Structurele werkkapitaalfinanciering
Daarnaast is werkkapitaalfinanciering voor veel bedrijven een bron van financiering. Niet alleen banken kunnen als kredietverschaffers aangemerkt worden, maar ook nieuwe financiers waaronder crowdfunding platforms bieden mogelijkheden tot financiering.
Bij nieuwe ontwikkelingen of nieuwe overheidsmaatregelen passen wij deze informatie aan.
Posted in Blog Posts, Nieuws