Search Knowledge Base by Keyword
Het demissionair kabinet heeft een uitbreiding van het ‘steun- en herstelpakket voor economie en arbeidsmarkt’ die sinds 1 oktober 2020 van kracht is aangekondigd. Dit is het derde noodpakket aan regelingen ondernemers ondersteund worden tijdens de coronacrisis. Het noodpakket loopt tot 1 juli 2021.
Onderstaand vind u een overzicht van de verschillende steunmaatregelen die gericht zijn op de financiering van uw onderneming, en overige financieringspakketten vanuit de overheid.
Financiële tegemoetkoming voor uw bedrijf
1 – NOW (Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud)
2 – Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers)
3 – TVL (Tegemoetkoming voor vaste lasten)
4 – ‘Starters’-TVL
5 – BIK (Tijdelijke korting op investeringen)
Financieringsregelingen om uw bedrijf van krediet te voorzien
- Generieke kredietregelingen
6 – BMKB-C - Borgstelling mkb-kredieten (gericht op MKB)
7 – KKC - klein krediet corona (gericht op micro- en kleinbedrijf)
- Regelingen specifiek voor start-ups, scale-ups en (innovatieve) MKB’ers
8 – Qredits (rentekorting op microkredieten)
9 – ROM-COL (regionale ontwikkelingsmaatschappijen: corona-overbruggingslening)
Sector specifiek
10 - BL-C (Borgstelling mkb-Landbouwkredieten voor corona-overbruggingsfinanciering)
11 - Extra steun cultuursector
12 - Garantiefonds evenementen
1. NOW (Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud)
De NOW voorziet bedrijven die een aanzienlijk omzetdaling ervaren met een vergoeding van de loonsom. Het doel van de regeling is om zoveel mogelijk werknemers aan het werk te houden.
De NOW-regeling betreft een subsidie waarbij u na afloop van de subsidieperiode een opgave van de omzetdaling indient. Afhangend van hoeveel vergoeding uw onderneming heeft ontvangen moet u mogelijk daarnaast een accountantsverklaring of vergelijkbare verklaring indienen.
De NOW is gericht op bedrijven met personeel die verwachten dat ze minimaal twintig procent minder omzet draaien over een periode van (minimaal) 3 maanden. Hoe hoger het omzetverlies over drie maanden, hoe hoger de tegemoetkoming. Bij een omzetverlies van honderd procent is dat 85 procent van de loonsom.
Inmiddels bestaat de derde versie van de NOW, de NOW 3.0. NOW 3.0 loopt van 1 oktober 2020 tot en met 30 juni 2021.
Hoe doet u een aanvraag?
Tussen 15 februari en 14 maart 2021 kunt u een aanvraag, met terugwerkende kracht, indienen voor de periode januari tot en met maart 2021. Voor de periode april, mei en juni 2021 is de aanvraagperiode 17 mei tot 13 juni 2021. U dient de vraag in bij het UWV.
2. Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers)
De Tozo voorziet ondernemers in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als hun inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum is gedaald. De Tozo kan ook als lening dienen voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen op te vangen die het gevolg zijn van de coronacrisis. Tozo’s huidige vorm, Tozo 3, loopt tot 1 april 2021, waarna Tozo 4 zal lopen tot 1 juli 2021. Ook voor Tozo 4 zal geen vermogenstoets worden gehanteerd.
De Tozo is bestemd voor zelfstandigen die als gevolg van de coronacrisis een huishoudinkomen onder het sociaal minimum hebben en/of een liquiditeitsprobleem waarvoor zij een bedrijfskrediet nodig hebben.
Hoe doet u een aanvraag?
Sinds 1 oktober 2020 kunt unTozo 3 aanvragen voor de periode van 1 oktober tot 1 april 2021. Vanaf 15 februari 2021 kunt u de aanvraag met terugwerkende kracht tot de vorige maand doen. Doet u uw aanvraag bijvoorbeeld op 15 februari 2021 dan kunt u de uitkering vanaf 1 januari 2021 aanvragen. Tozo 4 zal ook op dezelfde manier met terugwerkende kracht (vanaf 1 mei 2021) werken. U doet de aanvraag bij uw woongemeente.
3. TVL (Tegemoetkoming voor vaste lasten)
De TVL is een subsidie die mkb-ondernemers en zzp' ers die door de coronamaatregelen veel omzet mislopen, helpt bij het bekostigen van een deel van hun vaste lasten, met uitzondering van loonkosten.
De TVL is per 1 oktober 2020 verlengd. Het eerste deel liep tussen 1 juni en 30 september 2020. Sinds 1 oktober 2020 lopen drie periodes van elk drie maanden, van 1 oktober 2020 tot 30 juni 2021. Per het eerste kwartaal van 2021 gaat het maximale subsidiebedrag omhoog van 19.000 naar 333.000 euro voor het mkb. Bij minimaal 30% omzetverlies wordt 85 % van de vaste lasten vergoed. Vanaf het eerste kwartaal van 2021 is het minimale subsidiebedrag 1.500 euro. Dat bedrag komt bovenop de NOW.
Naast het MKB en zzp' ers kunnen verplicht gesloten horecaondernemingen een eenmalige aanvullende subsidie van 2,75 procent van de omzetderving aanvragen. Ook kunnen winkeliers die met een onverkoopbare voorraad zitten, via de TVL in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een vergoeding van maximaal 200.000 euro krijgen. Dit komt bovenop het maximumbedrag van 333.000 euro.
Tenslotte komen starters die tussen 1 januari en 15 maart 2020 zijn begonnen, ook voor voor deze subsidie in aanmerking in het eerste kwartaal van 2021.
Hoe doet u een aanvraag?
U kunt de TVL voor het vierde kwartaal van 2020 aanvragen via rvo.nl/tvl met eHerkenning of DigiD. Dit kan tot 29 januari 2021, 17.00 uur. Voor het eerste kwartaal van 2021 zijn de aanmeldingen nog niet open. Dit gebeurt waarschijnlijk begin februari 2021. De berekening van uw subsidie vindt dan nog op basis van het oude systeem plaats, waarna een extra uitbetaling moet volgen. Meer informatie volgt.
4. ‘Starters’-TVL
Het kabinet heeft een speciale subsidie afgekondigd voor starters die tussen 1 januari en 15 maart 2020 een bedrijf zijn begonnen. Deze moet zoveel mogelijk lijken op de TVL, al wordt de precieze invulling nog vastgesteld. Deze subsidie geldt voor het eerste en het tweede kwartaal van 2021. In het eerste kwartaal komen de gegadigden ook in aanmerking voor de reguliere TVL; in het tweede kwartaal van 2021 kunnen de starters alleen van de aparte startersregeling gebruikmaken. Het loket is naar verwachting in mei 2021 open.
5. BIK (Baangerelateerde investeringskorting)
Met de BIK ontvangen bedrijven een tijdelijke korting om tijdens de pandemie te blijven investeren in bedrijfsmiddelen/machines. Kosten voor investeringen gemaakt tussen 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2022, kunnen ze met de BIK verrekenen met de af te dragen loonheffing.
De BIK is toegankelijk voor alle bedrijven, ongeacht of er winst is behaald.
Hoe doet u een aanvraag?
Er gelden enkele specifieke criteria omtrent de investeringen die onder de BIK vallen. U vindt meer informatie hierover bij de Kamer van Koophandel. Vanaf september 2021 kunt u uw aanvraag indienen bij de RVO.
6. BMKB-C (Borgstelling mkb-kredieten)
De BMKB-C-regeling stelt ondernemers in staat om sneller en makkelijker geld te lenen voor de uitbreiding van een bestaande financiering of voor een nieuw krediet. De regeling kan bijvoorbeeld gebruikt worden als overbruggingskrediet of ter verhoging van een rekening-courantkrediet, oftewel het bedrag dat u ‘rood mag staan’. Hierbij geldt een een looptijd tot vier jaar. De premie voor BMKB-C was 3,9 procent, maar die is verlaagd naar twee procent bij een looptijd tot en met acht kwartalen, of drie procent bij een looptijd van negen tot en met zestien kwartalen. De overheid staat voor 90% garant voor het mkb en voor 80% voor grootbedrijven.
De regeling is bedoeld voor het mkb, dus ondernemingen die liquiditeitsproblemen ondervinden door de coronacrisis. Bepaalde bedrijfsgroepen en financiële doeleinden zijn uitgesloten. Voor hen zijn speciale regelingen getroffen.
Hoe doet u een aanvraag?
U doet de aanvraag bij uw bank. Aanvragen kan tot eind 2021.
7. KKC (Klein krediet corona)
De KKC is een kredietregeling voor kleine ondernemers die moeite hebben bij het verkrijgen van een klein krediet. De regeling omvat leningen van 10.000 euro - 15.000 euro, waar de staat 95 % voor garant staat. Deze leningen hebben een looptijd van maximaal vijf jaar en een rente van maximaal vier procent. Daarnaast moeten ondernemers een eenmalige premie van twee procent betalen aan de staat als vergoeding.
De KKC is gericht op kleine ondernemers met een omzet vanaf vijftigduizend euro, die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die voor 1 januari 2019 ingeschreven stonden in de KvK. Deze ondernemers moeten een kleine financieringsbehoefte hebben, namelijk tussen tienduizend en vijftigduizend euro.
Hoe doet u een aanvraag?
De aanvraag doet u bij uw bank. In elk geval de de banken Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos zijn geaccrediteerd om leningen via deze regeling aan te bieden. Deze regeling is verlengd tot en met 30 juni 2021.
8. Qredits (rentekorting op microkredieten)
Qredits is een bedrijf dat microkredieten verstrekt aan beginnende ondernemingen en kleine bedrijven. De overheid ondersteunt Qredits met zes miljoen euro waardoor bestaande klanten zes maanden uitstel van aflossing hebben op bestaande leningen. Voor deze periode zakt de rente naar twee procent.
De rentekorting is bedoeld voor klanten van Qredits, maar kan ook voor nieuwe klanten worden gebruikt. Qredits richt zich op kleine ondernemers en zzp’ers.
Hoe doet u een aanvraag?
Als u nog geen krediet hebt bij Qredits, kunt u rechtstreeks bij het bedrijf een aanvraag indienen voor een lening of overbruggingskrediet. Dit kan tot 30 juni 2021.
9. ROM-COL (regionale ontwikkelingsmaatschappijen: corona-overbruggingslening)
De ROM-COL is een speciaal overbruggingskrediet voor start-ups, scale-ups en innovatieve mkb’ers. Een lening bedraagt minimaal vijftigduizend en maximaal twee miljoen euro. Bij bedragen boven 250.000 euro moet 25 procent gefinancierd worden door aandeelhouders of andere investeerders. Het rentetarief bedraagt drie procent en de lening heeft een looptijd van drie jaar. Die kan worden verlengd. Er kan vervroegd boetevrij worden afgelost.
De ROM-COL is bedoeld voor start-ups, scale-ups en innovatieve mkb’ers die zichzelf voornamelijk met extern eigen vermogen financieren en vanwege de coronacrisis financieringsproblemen hebben. Ook kunnen mkb'ers die de afgelopen jaren hun groei hebben gefinancierd met intern eigen vermogen, zoals ingehouden winsten, deze lening krijgen. Hierbij is het wel van belang dat zij geen structurele bancaire financieringsrelatie hebben, alhoewel een beperkte bancaire rekening-courantverhouding is toegestaan. Naast deze formele criteria wordt ook gekeken naar kwalitatieve criteria zoals aantal fte's in dienst, het belang van de innovatie en de aansluiting op het missiegedreven innovatiebeleid.
Hoe doet u een aanvraag?
U kunt de ROM-COL aanvragen bij één van de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). Dit kan via de volgende website: https://www.rom-nederland.nl/corona-overbruggingslening/. De lening kan verstrekt worden tot en met 30 juni 2021.
Sectorspecifieke regelingen
10. BL-C (borgstelling mkb-landbouwkredieten voor corona-overbruggingsfinanciering)
Met de BL-C ondersteunt de overheid agrarische ondernemingen door tijdelijk een gunstiger borgstelling voor werkkapitaal aan te bieden. Ondernemingen die in de kern gezond zijn, kunnen tot maximaal anderhalf miljoen euro aan borgstellingskrediet per bedrijf aanvragen. Hiervoor staat de overheid voor zeventig procent garant. Recentelijk zijn de provisiekosten met terugwerkende kracht vanaf 18 maart 2020 tot en met 1 april 2021 verlaagd van drie naar anderhalf procent voor starters en van één naar een half procent voor overnemers.
De BL-C is bedoeld voor bedrijven in de land- en tuinbouwsector en in de visserij- en aquacultuursector die vanwege de coronacrisis een lagere afname van hun producten ervaren en daardoor in financiële problemen zijn gekomen.
Hoe doet u een aanvraag?
U vraagt de BL-C aan bij je bank of financier. Dit kan tot en met 31 maart 2021.
11. Extra steun cultuursector
De culturele sector krijgt 482 miljoen euro extra steun, bovenop het eerdere steunpakket cultuur en de generieke kabinetsmaatregelen. Doel is de werkgelegenheid in deze sector te behouden en ervoor te zorgen dat cultuurinstellingen kunnen investeren in het komende culturele seizoen.
De extra subsidie is onder meer bedoeld voor instellingen die essentieel zijn voor de sector als geheel. De gedachte daarbij is dat als die organisaties de coronacrisis goed doorkomen, ze daarna de opdrachtenstroom ook richting zzp’ers weer op gang kunnen brengen.
Het extra geld wordt over verschillende onderdelen verspreid:
- Tweehonderd miljoen euro gaat naar culturele instellingen die van cruciaal belang zijn voor de landelijke infrastructuur, maar ook naar individuele kunstenaars en creatieve professionals. De exacte invulling van de tweehonderd miljoen euro wordt nog uitgewerkt.
- Veertien miljoen euro is voor een half jaar overbrugging voor instellingen met een positieve beoordeling voor de BIS en meerjarige fondssubsidies, waarvoor geen budget beschikbaar was.
- Twintig miljoen euro is beschikbaar voor het behoud van private musea en kunstcollecties van nationaal belang.
- Vijftien miljoen euro gaat naar het behoud van het varend erfgoed (de zogenoemde 'bruine vloot').
- Honderdvijftig miljoen euro gaat naar gemeenten, zodat zij de cruciale lokale culturele infrastructuur kunnen ondersteunen.
Ondernemers in de cultuursector konden al aanspraak maken op de algemene coronaregelingen. Daarnaast is afgesproken dat de huur van door het rijk gesubsidieerde musea tijdelijk wordt opgeschort. Ook blijven subsidies doorlopen. Daarnaast is er een voucherregeling voor de cultuursector, waardoor geld voor toegangskaartjes zoveel mogelijk in de sector blijft.
12. Garantiefonds evenementen
Het kabinet wil een garantiefonds voor evenementen instellen, zodat er evenementen voor de zomer (circa 1 juli 2021) kunnen worden gepland. Als die niet doorgaan, vergoedt de overheid de gemaakte kosten. Het is bedoeld voor muziekfestivals, zakenbeurzen of sportwedstrijden die na 1 juli worden gehouden en minimaal drieduizend bezoekers trekken. De precieze invulling volgt.